Historie

Gautes Fristelser har en innholdsrik og spennende bakgrunn. Selskapet har eksistert og videreutviklet seg gjennom flere tiår.  Gode og sunne retter, tilbehør og råvarer har gjennom alle år vært fokusområdet for Gaute.

Delikatessefabrikken

Odd Sand, kjøpmann i Ilsvikøra, startet Gaute i 1941. Etableringen skjedde i små lokaler i Kongens gate som et resultat av varemangel under krigen. Navnet den gang var «Delikatessefabrikken Appetitt». Allerede i 1943 ble navnet byttet til Gaute.

Navnet Gaute er et norsk mannsnavn som stammer fra det norrøne Gauti, som igjen er dannet av ordet gautr som fra tidlig av kommer fra «goter».Gaut var også et av navnene til guden Odin, dette skyldes mest sannsynlig at navnet er bygd opp av den oldgermanske ordstammen «gud» som betyr «Gud», samt tradisjonen med å benevne stammer etter navn på grunnleggeren.

Etter krigen ble lokalene for små, noe som resulterte i flytting til Ranheim. I 1947 startet produksjon av karamellpudding, vaniljesaus, bakepulver, vaniljesukker og kunsthonning i tillegg til kaviar og majones på tube. Gaute var først i landet med majones på tube. Det store gjennombruddet for oss på landsbasis var når Gaute Karamellpudding ble kåret til «landets beste» i en markedsundersøkelse gjennomført av Norsk Gallup. Vi produserer etter samme resept den dag i dag…

Popkorn-pionerer

I midten av 50-årer lanserte vi Puffet hvete og ris. Popkorn startet vi med i 1958. Dette kom i stand etter at Malvin Skjeldam, salgs/kontorsjef på Gaute, hadde vært i Amerika på studietur for å erfare hvordan popkorn hadde blitt så stort på markedet. Vi ble raskt store på markedet, spesielt i Nord- og Midt-Norge.

Etter dårlige resultater i 1967 ble eierforholdet av bedriften endret. Odd Sand kone, Malvin Skjeldam og Produksjonssjef Jørgensen kom inn, med stor tro på fremtiden og seg selv. Fra 1970 var utvikling svært god.

I 1974 ble et samarbeid med Toro A/S formalisert, i første omgang ved at Gaute produserte dessertprodukter i Toro sitt navn for storhusholdning. 32 år senere er samarbeidet fortsatt intakt.

Fra 2000 og frem til i dag

Hele Gaute sin historie er preget av et unikt samarbeid mellom de ansatte, og deres sterke følelser for bedriften. I 2000 ble Gaute kjøpt av Ole Refseth , som i dag også er daglig leder.

I 2002 flyttet vi inn i nye lokaler på Kvenildmyra på Heimdal. Her har vi nye maskiner og store lokaler som er tilpasset bedriften og fremtiden. I dag, som for 60 år siden, er Gaute en liten og fleksibel bedrift. Vårt hovedfokus er produksjon av fristelser for det norske folk, i tillegg til å være en troverdig samarbeidpartner for andre næringsmiddelprodusenter i landet.

Webdesign og CMS: Doghouse